حاج قاسم پیونددهنده دیپلماسی و میدان بود
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: حضور وزیر خارجه در این مراسم را نمادی از پیوستگی دیپلماسی و میدان میدانم. همان مفهومی که شهید سلیمانی نماد بلندقامت آن حقیقت بود. حاج قاسم پیونددهنده دیپلماسی و میدان بود.
آیین بزرگداشت روز نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران با حضور امیر دریادار ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش، سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه، غلامعلی حداد عادل مشاور مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و جمعی از اندیشمندان و نمایندگانی از کشورهای جمهوری آذربایجان، فدراتیو روسیه، پاکستان، اندونزی، عمان و وابستگان نظامی 24 کشور در مرکز همایشهای بینالمللی خلیج فارس آغاز شد.
غلامعلی حداد عادل، مشاور مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در این آیین با گرامیداشت روز نیروی دریایی اظهار داشت: حضور وزیر خارجه در این مراسم را نمادی از پیوستگی دیپلماسی و میدان میدانم. همان مفهومی که شهید سلیمانی نماد بلندقامت آن حقیقت بود. حاج قاسم پیونددهنده دیپلماسی و میدان بود؛ امروز نیروهای مسلح ایران جایگاه ویژه و عزیزی در بین مردم ایران دارند؛ مقام معظم رهبری با توجه به اهمیت موضوع سیاستهای توسعه دریامحور را ابلاغ فرمودند.
وی افزود: مجمع تشخیص مصلحت نظام که از سوی رهبری، مسئولیت مشورت دادن درباره سیاستهای کلی نظام را برعهده دارد، سیاستهای کلی توسعه دریامحور کشور را به تصویب رساند که نیروی دریایی ارتش و سپاه جایگاه مهمی در این سیاستها دارند.
حدادعادل در بخش دیگری از سخنان با تشریح تاریخ دریانوردی ایران تصریح کرد: تاریخ دریانوردی مسلمانان و ایرانیان، بسیار طولانی است و به اندازه تاریخ خود مسلمانان و ایرانیان است یعنی از روزی که ایرانیان در این کشور استقرار داشتند، دریانوردی کردند. مسلمانان هم از روز اول نیروی دریایی داشتند. در این زمینه کتابهای زیادی توسط مسلمانان و ایرانیان نوشته شده است. اسلامشناسان و ایرانشناسان هم متعدد کتب مفصلی دارند. دریا میدان ارتباط صلحآمیز و نبرد کشورهای این منطقه با سایر مناطق بود. ایرانیان از زمان داریوش هخامنشی در دریا حضور داشتند و برای دریانوردی، رود نیل را با حفر کانالی به دریای سرخ متصل کردند. آن زمان تا چین و اروپا با کشتی سفر میکردند.
مشاور مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه مسلمانان از نیروی دریای برای تجارت، جنگ و حتی برای سفر حج استفاده میکردند، ادامه داد: در تاریخ روایت شده است که در سال 34 هجری، مسلمانان نیروی دریایی داشتند و توانستند امپراتوری روم شرقی را با این نیرو شکست دهند. در سال 98 هجری نیروی دریای مسلمانان در دریای مدیترانه، استانبول را با 1800 کشتی جنگی محاصره کردند.
وی با بیان اینکه ایرانیها نیز به دلیل ساحل طولانی، سابقه مهمی در دریانوردی دارند، گفت: ابن ماجد یکی از شخصیتهای تاریخی است که در قرن 9 هجری زندگی میکرد و شاخصترین فرد در دریانوردی در بین مسلمانان و ایرانیان محسوب میشد که شجاعت و دانش لازم برای دریانوردی از جمله ستارهشناسی، آب و هواشناسی، جغرافیا، مردمشناسی را داشت. از او 40 کتاب در زمینه دریانوردی به زبان عربی به یادگار مانده است.
مشاور مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: واسکودوگاما دریانورد پرتغالی وقتی میخواست وارد اقیانوس هند شود، از راهنمایی ابن ماجد کمک گرفت. گفته شده که او بعدها بابت این راهنمایی پشیمان شده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به سیاستهای کلی دریامحور کشور، افزود: دریا محل رشد قدرت و ثروت است. میان حضور در دریاها و اقتدار آنها رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. نبض اقتصاد دنیا در بندرگاهها میتپد. فراوانی جمعیت در سواحل بیشتر است. این واقعیتها موجب شده برای سیاست دریامحور اهمیت قائل شویم. دریا فقط محل استخراج نفت و گاز نیست، بلکه دریا برای امنیت و اقتدار ما ضرورت دارد و راه تنفس اقتصادی ماست. در کنار ناوگان نظامی، ناوگان تجاری و حملونقل داریم.
حدادعادل در ادامه با یادآوری اینکه رهبری از چند سال پیش، توجه مسئولان کشور را به مسئله دریا جلب کردند، گفت: از سال 96 ایشان مجمع تشخیص مصلحت را مامور تدوین سیاستهای کلی دریامحور کردند و مجمع در بیش از 50 جلسه تخصصی مفاهیم اولیه سیاستهای کلی را بررسی کرد. در ادامه 108 کارگروه تشکیل شد و در چند کمیسیون مجمع تشخیص مصلحت بررسی شد و در صحن اصلی 8 جلسه تشکیل شد و پیشنویس این سیاستها را بررسی و تصویب کرد و به رهبری تقدیم شد و رهبری در 16 آبان 1402 آن را ابلاغ کردند. نزدیک به 3 هزار نفر ساعت در مجمع تشخیص مصلحت نظام در این موضوع کار شد.
وی افزود: در این سیاستها بر تقسیم کار ملی، مدیریت چابک، اتخاذ سیاستگذاری یکپارچه توسعه دریامحور، تسهیل و توسعه سرمایهگذاری داخلی و خارجی، بهرهبرداری بهینه از منابع زیستبوم دریا و توجه به محیط زیست، ارتقای سرمایه انسانی، پشتوانه علمی، توسعه همکاری تجاری با سایر کشورها، افزایش سهم کشور در حملونقل دریایی و حمایت از فعالان اقتصادی بومی و محلی تاکید شده است.
حدادعادل با بیان اینکه در ابتدای یک راه طولانی هستیم و باید از همه لوازم برای تحقق سیاستهای توسعه دریامحور استفاده کنیم، گفت: مدیریت کارآمد و همسویی همه دستگاههای دولتی ضرورت دارد. ساختار مناسب و چابکی طراحی شود و از ظرفیتهای بومی و محلی استفاده شود. به سرمایهگذاری بخش خصوصی اهمیت داده شود. باید جمعیت در ساحل جنوب متمرکز شود. همچنین امنیت جانی و سرمایهگذاری لازم است. باید به دریای خزر هم توجه شود.
به گزارش تسنیم از کیش، وی در پایان بیان کرد: حوادث امروز جهان اثبات میکند که هر ملتی که خواهان عزت و ماندگاری است باید روی پای خود بایستد. ملت ایران این راه را انتخاب کرده است و با شعار «میتوانیم» این واقعیت را به اثبات رسانده است که نمونه ما میتوانیم سفر دور دنیای نیروی دریایی ارتش بود. ایران اثبات کرد با ایمان، دانش، تلاش و مدیریت میتوان یک ملتی را بر همه مشکلات غالب و پیروز کرد.